28 Aralık '12
Türk edebiyatının ilk romancılar kuşağından olan ve ölümüne dek 200’den fazla eser yayımlayan gazeteci ve yazar Ahmet Mithat Efendi, 28 Aralık 1912’de, gönüllü olarak öğretmenlik yaptığı Darüşşafaka’da yaşamını yitirmişti. Ahmet Mithat, ölümünün 100. yılında, Darüşşafaka Eğitim Kurumları Türkçe Bölümü tarafından düzenlenen bir dizi etkinlikle anıldı.
Okuma yazmayı, Mısır Çarşısı’nda çıraklık yaparken dükkânlarının önünü süpürdüğü dükkân sahiplerinden öğrenen, ömrünü yaşadığı ülkenin aydınlanmasına adayan, aydınlanmanın da eğitimle gerçekleşeceğine inanan Ahmet Mithat için ilk etkinlik, 27 Aralık 2012 Perşembe günü TİM Maslak Gösteri Merkezi'nde, Fettah Aytaç Salonu’ndaki saygı duruşuyla başladı. Ardından Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Handan İnci, Ahmet Mithat Efendi’yi anlattı. Konferansı Darüşşafaka Lisesi öğrencileriyle birlikte Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeleri Davut Ökütçü, Beşir Özmen; Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Betül Oran Akan; Darüşşafaka mezunları Fikret Eyüpoğlu, Nihat Avcıer, Ahmet Mithat Efendi’nin torunu Ahmet Güngör Yazgıç; Darüşşafaka Lisesi Müdürü ve Kampüs Koordinatörü Adnan Ersan ile çok sayıda öğretmen izledi.

Prof. Dr. Handan İnci
Prof. Dr. Handan İnci, konuşmasına “Bu tarihi günü benimle anıyor olmanız, beni çok gururlandırdı.” diyerek başladı. Handan İnci'nin konuşmasının tam metnine ulaşmak için tıklayınız
Konferansın bitiminde Darüşşafaka Lisesi Müdürü ve Kampüs Koordinatörü Adnan Ersan, Prof. Dr. Handan İnci’ye günün anısına, üzerinde Ahmet Mithat Efendi’nin yaşamını yitirdiği Fatih’teki Darüşşafaka binasının kabartma görüntüsü olan bir plaket, desenleri Darüşşafaka öğrencileri tarafından tasarlanan bir fincan, kapak konusu Ahmet Mithat Efendi olan Darüşşafaka Sanat ve Edebiyat dergisini sundu.

Prof. Dr. Handan İnci & Darüşşafaka Lisesi Müdürü ve Kampüs Koordinatörü Adnan Ersan
Programın sunucusu 11. sınıf öğrencisi İrem Avcı, konferansın sonunda, kendisi de Darüşşafaka mezunu olan Ahmet Mithat Efendi’nin torunu Ahmet Gürsoy Yazgıç’ı sahneye davet etti. Yazgıç, kısa konuşmasını, babası Kâmil Yazgıç’ın sözünü kendisine uyarlayarak “Yok ise de benim dünyada hiçbir hünerim, senin torunun olmakla iftihar ederim.” diyerek bitirdi. Yazgıç’a günün anısına armağanları, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu üyeleri Davut Ökütçü ve Beşir Özmen sundu.

Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Davut Ökütçü, Ahmet Mithat Efendi'nin torunu Ahmet Güngör Yazgıç, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Beşir Özmen
9. sınıf öğrencisi Fatma Bingöl, konferans öncesinde Ahmet Güngör Yazgıç ile okulun sanat ve edebiyat dergisi için bir röportaj yaptı.

Ahmet Göngör Yazgıç ve Fatma Bingöl
28 Aralık 2012’de Ahmet Mithat Efendi’nin fotoğraflarından Beykoz Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından hazırlanan sergi, Okul Müdürleri Adnan Ersan, Çiğdem Kaya, bir grup öğretmen ve öğrencinin katılımıyla, Darüşşafaka Eğitim Kurumları koridorlarında açıldı.

Sergi açılışından sonra 11. sınıf öğrencisi Muhammet Zinciroğlu, 10. sınıf öğrencileri Uğurcan Bülbül, İrem Özek ve Ecem Tortop, edebiyat öğretmenleri Dr. Mustafa Özkat’la birlikte Darüşşafaka’yı temsilen Ahmet Mithat Efendi’nin Fatih Camii Haziresi’ndeki mezarını ziyaret etti. Grup, aynı mezarlıkta, Darüşşafaka kurucularından Gazi Ahmet Muhtar Paşa ile Darüşşafaka’dan yetişmiş ünlü matematikçi Salih Zeki’nin mezarlarını da ziyaret etti.

En büyük isteği kitap okuyan bir toplum yaratmak olan Ahmet Mithat Efendi, Darüşşafakalıların gönlünde ve kafasında sonsuza dek yaşayacak.