Darüşşafaka Cemiyeti ve Yapı Kredi Yayınları tarafından bu yıl 57.'si düzenlenen edebiyatımızın en uzun soluklu ödülü Sait Faik Hikâye Armağanı, Pera Palas’ta yapılan törenle “Kumrunun Gördüğü” adlı kitabın yazarı Ahmet Büke’nin oldu. Büke ödülünü Yaşar Kemal’in elinden aldı.
Yazar Yaşar Kemal, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Tülay Güngen, 57.Sait Faik Hikâye Armağanı'nın sahibi Ahmet Büke ve Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım.
Sait Faik’in ölüm yıldönümü olan 11 Mayıs akşamı gerçekleştirilen törende konuşan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım, Sait Faik’in Türk edebiyatında bir dönüm noktası olduğunu belirterek, “Sait Faik, getirdiği yeniliklerle ‘kökü kendisinde olan’ bir yazar olarak kabul edildi. Klasik öykü tekniğini yıkarak doğayı ve insanları basit, samimi, hem iyi hem kötü taraflarıyla oldukları gibi fakat şiirsel ve usta bir dille anlattı” dedi.
Zekeriya Yıldırım:
"Ödül, 1964’ten beri Darüşşafaka Cemiyeti tarafından kesintisiz veriliyor"
Sait Faik’in 1954’te Darüşşafaka Lisesi'nde düzenlenen edebiyat matinesine katıldığına değinen Yıldırım şöyle konuştu: “Matineden sonra okulu gezen ve Darüşşafakalı öğrencilere hayran kalan Sait Faik, annesine mallarını babasını kaybetmiş çocuklara güzel imkânlar sağlayan Darüşşafaka'ya bağışlamayı teklif etmiş, annesi Makbule Abasıyanık da 1954 tarihli vasiyetnamesiyle yazarın bu isteğini yerine getirerek Sait Faik kitaplarının telif hakkını ve birlikte yaşadıkları evi de Darüşşafaka’ya bağışlamıştır. Bu tarihten itibaren Darüşşafaka Cemiyeti olarak bizlerde Sait Faik’in anısını yaşatmak ve yeni nesillerle onu tanıştırmak için büyük gayret gösterdik."
Uzun yıllar müze olarak hizmet veren ancak zemin güçlendirme ve üst restorasyon çalışmaları nedeniyle bir süredir kapalı olan Burgazada’daki Sait Faik Evi’nin en yakın tarihte ziyarete açılacağını kaydeden Yıldırım, ilk olarak 1955’te Makbule Abasıyanık’ın başlattığı “Sait Faik Hikâye Armağanı’nın 1964’ten itibaren ise Darüşşafaka Cemiyeti tarafından kesintisiz düzenlendiğini söyledi.
Ahmet Büke:
“Bu ödülü; Sait Faik’i bana ilk okuyan mahallemizin eski, güzel ağabeyleri ve ablaları için alıyorum”
Doğan Hızlan başkanlığında Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Jale Parla, Murat Gülsoy, Metin Celal ve Beşir Özmen' den oluşan jüri tarafından "Kendine özgü anlatımı ve gündelik yaşamın tarihe tanıklık eden ayrıntılarını işleyen öyküleri nedeniyle" bu yıl ödüle layık görülün Ahmet Büke, Yaşar Kemal’in elinden ödül almanın çok değerli olduğunu ve Sait Faik isminin kendisi için büyük anlamlar taşıdığını söyledi. 1970 doğumlu olan Ahmet Büke, 77 yılında okumayı henüz sökmüşken gündüzleri Halkevi’ndeki “abilerden” hikayeler dinlediklerini, aynı abilerin akşamları evlerinin duvarlarına yazı yazdıklarını aktardı. Dinlediği öykülerden özellikle bir tanesinden çok etkilendiğini kaydeden Büke, öyküyü okuyan abiye yazarını sorduğunda “içimizden biri” cevabını aldığını ve o günden sonra uzun yılar Sait Faik’i başka bir mahallede çalışan ve birgün kendi mahallesine gelerek hikaye okuyacak Dev-Genç’li ağabeylerden biri sandığını anlattı. Ortaokul yıllarında çok etkileyen hikayenin Sait Faik’in ‘Son Kuşlar’ı olduğunu anlayan Büke, “O yüzden bu ödülü; Sait Faik’i bana ilk okuyan mahallemizin eski, güzel ağabeyleri ve ablaları için, bana öğrettikleri her şey için ve dünyamızı değiştirecek şeylerden birinin de edebiyat olduğunu kavrattıkları için, onlar için almak istiyorum” sözleriyle ödülü Yaşar Kemal’in elinden aldı.
Yaşar Kemal: