Yazar Sait Faik Abasıyanık anısına her yıl yazarın vefat yıl dönümünde bir öykücüye verilen Sait Faik Hikâye Armağanı'nın 63.'sünün sahibi "En Eski Yüz" adlı öykü kitabıyla Pelin Buzluk oldu. Buzluk, 11 Mayıs'ta Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'nda yapılan törenle ödülünü Jüri Başkanı Doğan Hızlan'ın elinden aldı.
Darüşşafaka Cemiyeti ile Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle düzenlenen Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı’nın 63.'sünün ödül töreni, 11 Mayıs'ta gerçekleştirildi. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'nın ev sahipliğinde yapılan törene, Jüri Başkanı Doğan Hızlan, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı M. Talha Çamaş, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Ahmet Salcan ile çok sayıda konuk katıldı.
Çamaş:"Yazarlarımızı Sait Faik örneğini sürdürmeye davet ediyoruz"
Törende konuşan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş, usta yazar ve Darüşşafaka'nın vasiyet bağışçısı Sait Faik'in vefatının 63. yılında adını yaşatan Armağanı, bir yazarla daha buluşturmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, "Sait Faik, tam 63 yıldır, bir yazara, çıktığı edebiyat yolculuğunda yoldaşlık ediyor, ilham veriyor ve ona yepyeni kapılar açıyor. Tam 63 yıldır edebiyatımızın birbirinden değerli yazarlarının kalemine güç katıyor, onların sesi, soluğu oluyor" dedi. Sait Faik'in mal varlığını ve kitaplarının telif haklarını Darüşşafaka Cemiyeti'ne bağışladığını hatırlatan Çamaş, "Sait Faik aynı zamanda yıllardır, babası ya da annesi hayatta olmayan, maddi durumu yetersiz, yetenekli çocuklarımızın yaşamlarının eğitimle değişmesine katkı sunuyor. Vefatından bir yıl önce, Darüşşafaka’yı ziyaret eden usta yazar, gördüklerinden o kadar etkilenir ki, annesi Makbule Abasıyanık’a kitaplarının telif hakkını ve mal varlıklarını Darüşşafaka’ya bağışlamayı önerir. Annesi de 8 Kasım 1954 tarihinde düzenlediği vasiyetnameyle yazarın bu arzusunu yerine getirir. Bu vesileyle, Sait Faik’in annesi merhume Makbule Abasıyanık’ı ve Darüşşafaka’ya ulaşan varlığın yaratıcılarından ve Sait Faik’e edebiyatla uğraşma olanağı veren babası Mehmet Faik Bey’i saygıyla anıyoruz" diye konuştu.
Armağanı'nın bu yıl ki sahibi Pelin Buzluk'u kutlayan Çamaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Darüşşafaka’ya az çok demeden bağış yapan tüm birey ve kurumlar bizim için özeldir. Ancak takdir edersiniz ki, Sait Faik’in yeri biricik, bambaşka… Ülkemizin aradan yıllar geçse de hâlâ en sevilen ve en çok okunan öykü yazarı olan Sait Faik’in vasiyet bağışçımız olması bizim için çok önemli. O’nun Darüşşafaka’ya duyduğu sevgi ve bağlılığın, çocuklarımızın eğitimine verdiği önemin tüm yazarlarımıza ve herkese örnek olmasını diliyoruz. Yazarlarımızı Sait Faik örneğini sürdürmeye, telif haklarının tümünü veya bir kısmını Darüşşafaka’ya bağışlamaya davet ediyoruz."
Jale Parla, Metin Celâl, Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Beşir Özmen ve Murat Gülsoy’dan oluşan Sait Faik Hikâye Armağanı Jürisi’ne Başkanlık eden Doğan Hızlan, ödül sürecini şöyle açıkladı: “63. Sait Faik Hikâye Armağanı’nın, Türk öykü geleneğini yeniliklerle günümüze taşıyan güçlü anlatımıyla; unutulmak istenen, dile getirilmekten kaçınılan acı ve arzu yüklü yaşantıları sade bir gerçeklikle canlandıran En Eski Yüz adlı kitabıyla Pelin Buzluk’a verilmesi oy birliğiyle uygun görülmüştür.”
1955’te Sait Faik’in annesi Makbule Abasıyanık tarafından kurulan Sait Faik Hikâye Armağanı, 1964’ten itibaren Darüşşafaka Cemiyetince veriliyor. Sait Faik’in vasiyetnamesi doğrultusunda dönemin ileri gelen edebiyat ustalarından oluşturulan jüri, o yıl içerisinde yazılmış en iyi hikâyeyi seçerek “Sait Faik ve Makbule Abasıyanık Hikâye Mükâfatı”nı veriyor. Her yıl yazarın ölüm yıldönümü olan Mayıs ayında verilen Armağanla ilgili olarak 2012'den itibaren Darüşşafaka Cemiyeti, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ile işbirliği içindedir.
Pelin Buzluk kimdir?
1984’te Ankara’da doğdu. Ankara Atatürk Lisesi’nden mezun olduktan sonra ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü’ne girdi. 2008’de lisans eğitimini tamamladı. Öykü ve yazıları 2002’den bu yana Varlık, Kitap-lık, Notos, Sıcak Nal, Dünyanın Öyküsü, Özgür Edebiyat, Akköy, Nikbinlik ve Kül Öykü dergilerinde yayımlandı.
Tüm Haberlere Göz Atın