56. Sait Faik Hikaye Armağanı Ödül Töreni Düzenlendi

 ›  Haberler  › ↓ 

Darüşşafaka Cemiyeti ve Yapı Kredi Yayınları tarafından bu yıl 56.sı düzenlenen Sait Faik Hikaye Armağanı’na Everest Yayınlarından çıkan “Taş Bina ve Diğerleri” adlı kitabıyla değer görülen Aslı Erdoğan ödülünü Yaşar Kemal’in elinden aldı.



Yapı Kredi Kültür Merkezi Sermet Çifter Salonu’nda düzenlenen ödül töreninde açılış konuşmasını yapan Yapı Kredi ve Sanat Yayıncılık Genel Yayın Yönetmeni Raşit Çavaş, 2002 yılından bu yana 500.000’in üzerinde Sait Faik kitabı bastıklarına değinerek amaçlarının daha fazla okuyucuya ulaşmak olduğunu söyledi.



Daha sonra sözü değerli gazeteci ve aynı zamanda Sait Faik Hikaye Armağanı seçici kurul jüri başkanı olan Doğan Hızlan’a verdi. Hızlan, “Sait Faik’i de bu ödülü de anlatmaya gerek yok. Önemli olan ödülü düzenlemek değil o ödülü sürdürülebilir kılmaktır. Sait Faik Hikaye Armağanı bu anlamda Türkiye’nin en önemli ödüllerinden biridir. Aslı Erdoğan sadece Türkiye’de değil dünyada da değer gören bir yazarımızdır” dedi.  Jürinin aldığı kararın ne kadar isabetli olduğuna da değinen Hızlan, ödül gerekçesini, “çağımızın dilsiz tanıklığını mekânın, bedenin ve imgenin içinden dokuyarak evrensel insanlık acılarını seslendirmekte gösterdiği ustalık” olarak açıkladı.

Daha sonra konuşmasını yapmak üzere kürsüye çağrılan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkan Vekili Beşir Özmen ise konuşmasında Sait Faik’in Darüşşafaka’da düzenlenen edebiyat matinesine katılmasıyla başlayan Darüşşafaka sevgisini ve sonrasında annesine eserleri ile taşınmazlarını Darüşşafaka’ya bağışlamak isteğine değinerek, “Darüşşafaka’da 1964 yılından beri kendisinin de dahil okuyan tüm öğrencilerin yedikleri ekmekte, içtikleri suda Sait Faik’in katkısının olduğunu” söyledi. 70 ilden 800’ün üzerinde kız-erkek öğrencinin Darüşşafaka’da parasız yatılı eğitim gördüğüne de değinen Özmen, öncelikle Sait Faik'e, Darüşşafaka'ya bağış yapması için O'nu yönlendiren Yaşar Kemal'e, bağışı gerçekleştiren annesi Makbule Hanıma, ödülle ilgili çalışmalara destek veren Yapı Kredi Kültür ve Sanat Yayıncılık'a, jüri başkanı Doğan Hızlan'a, jüri üyeleri Hilmi Yavuz, Füsun Akatlı, Nursel Duruel, Jale Parla, Murat Gülsoy ve emeği geçen herkese şükranlarını sunarak konuşmasını sonlandırdı.

Aslı Erdoğan’a ödülünü vermek üzere söz alan Yaşar Kemal “Sait Faik benim çok yakın arkadaşım, dostumdu. Bir gün bana ölünce eserlerinin değer görmemesinden korktuğunu söyledi. Ben de ona Darüşşafaka’yı anlattım. Görev için Doğu Anadolu’da bulunduğum sırada rahatsızlanmış. Acil olarak onu görmemi istemiş. İstanbul’a döndüm, hastanede yatıyordu. Ziyaretimde Darüşşafaka’yı anlatmamı, annesini ikna etmemi istedi” dedi.  Türkiye'nin en uzun soluklu ödüllerinden biri olmasından dolayı Sait Faik'e verdirdiği kararın ne kadar doğru bir karar olduğunu bir kez daha anladığına da değinen Kemal, Aslı Erdoğan’a ödülünü takdim etti.
Ödülünü Yaşar Kemal’in elinden alan Aslı Erdoğan yaptığı teşekkür konuşmasında “Bu Yaşar Kemal’in elinden aldığım ikinci ödülüm. Ödülün adının Sait Faik olması benim için büyük anlam taşıyor. 12 yaşında ilk defa Sait Faik’in kitabını okuduğumda çok ağladım. Aradan on yıl geçmesine rağmen psikologa o cümleyi anlattığımda yine hüngür hüngür ağladım. Hüzünde mutluluğu bulduğum o cümle hepinizin çok iyi bildiği sevgiyle ilgiliydi. Çok teşekkür ederim, geçirdiğim ameliyatın ardından bu ödül kendimi daha az yalnız hissetmeme sebep oldu” dedi.

Ödül töreninin ardından kokteyle geçildi. Yazarlar için sevinçli bir buluşma niteliği taşıyan kokteyl gelecek yıl buluşmak için verilen sözlerle sona erdi.
Aslı Erdoğan, 1967 yılında doğdu. İstanbul Amerikan Robert Lisesi’nin ardından, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünü bitirdi. Türkiye'de fizik doktorası yaptı ve yurtdışında bu alanda çalıştı. 1994'te ilk kitabı yayımlandı.
 
1997'de Deutsche Welle'in düzenlediği yarışmada Tahta Kuşlar öyküsüyle birincilik ödülü aldı, dokuz dile çevrildi. Radikal gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. "Mucizevi Mandarin" Fransa'da Actes Sud tarafından basıldı. "Kırmızı Pelerinli Kent" romanı Norveç Gyldendal Yayınları'nın Marg -omurilik- Serisi'ne seçildi. Kitabın Fransızca baskısı yine Actes Sud tarafından yapıldı. Lire Dergisince "geleceğin 50 yazarı" arasında gösterilen Erdoğan, "Hayatın Sessizliğinde" adlı şiirsel- düzyazı metni 2005 yılında yayınladı. Kitap, Dünya Yayınlarınca düzenlenen “Yılın Kitabı” ödülünü kazandı. Meet bursunu kazanarak, St.Nazere davet edildi. Yurtiçi ve yurt dışında pek çok sergide metinleri yer aldı.
 
Bugüne kadar Sait Faik Hikaye Armağanı ödülünü kazananların isimleri şöyle:
2009-Feryal Tilmaç- Aradım Yaz Dediniz
2008-Behçet Çelik, Gün Ortasında Arzu ile
2007-Selma Fındıklı, İmbatta Karanfil Kokusu,
2006-Refik Algan, Saat Kulesi, Kısa Metinler ve Hikayeler
2005-Ayşe Sarısayın, Yorgun Anılar Zamanı
2004-Başar Başarır, Getirin O Günleri, Yakalım Bu Öyküleri
2003-Mehmet Günsür, İçeri Bakan Kim
2002-Yekta Kopan, Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri
2001-Murat Gülsoy, Bu Kitabı Çalın
2000-Faruk Duman, Av Dönüşleri
1999-Necati Tosuner, Güneş Giderken
1998-Erdal Öz, Sular Ne Güzelse ve Orhan Duru, Fırtına
1997-Ayşe Kulin, Foto Sabah Resimleri
1996-Cemil Kavukçu, Uzak Noktalara Doğru
1995-Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Yaz Evi
1994-Osman Şahin, Selam Ateşleri
1993- Ödül verilmedi.
1992-Oya Baydar, Elvada Alyoşa
1991-Ayla Kutlu, Sen de Gitme Triyandafilis
1990-Nezihe Meriç, Bir Kara Derin Kuyu
1989-Demir Özlü, Stockholm Öyküleri
1988-Gülderen Bilgili, Bir Gece Yolculuğu ve Mahir Öztaş, Ay Gözetleme Komitesi
1987-Tomris Uyar, Yaza Yolculuk
1986-Feyza Hepçilingirler, Eski Bir Balerin
1985-Tarık Dursun K.Ona Sevdiğimi Söyle
1984-Pınar Kür, Akışı Olmayan Sular
1983-Nursel Duruel, Geyikler, Annem ve Almanya
1982- Ödül verilmedi
1981- Ödül verilmedi
1980-Tomris Uyar, Yürekte Bukağı
1979-Ferit Edgü, Bir Gemide
1978-Adnan Özyalçıner, Gözleri Bağlı Adam ve Selçuk Baran, Anaların Hakkı
1977-Necati Cumalı, Makedonya 1900
1976-Selim İleri, Dostlukların Son Günü
1975-Adalet Ağaoğlu, Yüksek Gerilim
1974-Fakir Baykurt, Can Parası
1973-Demirtaş Ceyhun, Çamasan
1972-Füruzan Selçuk, Parasız Yatılı
1971-Bekir Yıldız, Kaçakçı Şahan; Bilge Karasu, Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı
1970-Zeyyat Selimoğlu, Direğin Tepesinde Bir Adam
1969-Orhan Kemal, Önce Ekmek ve Faik Baysal, Sancı Meydanı
1968-Muzaffer Buyrukçu, Kavga
1967-Tarık Dursun K., Yabanın Adamları
1966-Cengiz Yörük, Çölde Bir Deve
1965-Kamuran Şipal, Elbiseciler Çarşısı ve Mahmut Özay, Yorgo  

Makbule Abasıyanık'ın 1963'teki ölümünden sonra Darüşşafaka Cemiyeti bir yönetmelik düzenleyerek
1964 yılından itibaren her yıl bu armağanı vermeyi sürdürmüştür.
 
1964-Adnan Özyalçıner, Sur ve Mehmet Seyda Başgöz Etme Zamanı
1963- Ödül verilmedi
1962- Ödül verilmedi
1961- Ödül verilmedi
1960- Ödül verilmedi
1959-Oktay Akbal, Berber Aynası
1958-Orhan Kemal, Kardeş Payı
1957-Necati Cumalı, Değişik Gözle
1956-Tahsin Yücel, Haney Yaşamalı
1955-Haldun Taner, On İkiye Bir Var ve Sabahattin Kudret Aksal, Gazoz Ağacı
Tüm Haberlere Göz Atın
 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?