Darüşşafaka 3D Yazıcı Atölyesi ve Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu
Darüşşafaka Lisesi'nin 3Durak, Sigma 3D, Autodesk ve KWORKS iş birliğiyle bu yıl üçüncü kez düzenlediği Türkiye'nin tek liselerarası "3D Yazıcı Atölyesi ve Yarışması”nda ödüller sahiplerini buldu.
Eğitim kurumlarında 3D yazıcıların inovatif düşünce ve tasarımı güçlendirecek şekilde ve sosyal faydaya dönük konularda da kullanımının artırılması ve öğrencilere tasarım, yazılım gibi farklı becerilerin kazandırılması amacıyla Darüşşafaka Eğitim Kurumları'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen yarışmanın ödül töreni, 10 Mart’ta yapıldı.
İstanbul’dan 17 takımın katıldığı yarışmada, lise öğrencileri sosyal sorumluluk bilinci ve insan hayatını kolaylaştırma amacıyla birbirinden yaratıcı fikirler bularak bunları hayata geçirmek için ilk adım niteliğindeki projelerini hazırladı. Jürinin değerlendirmesi sonucunda; “Görmeyen Gözler, Gören Eller” adlı projesiyle İstek Atanur Oğuz Okulları Takımı birincilik ödülüne, “Holution-Hayat Ellerinde” projesiyle Özel SEV Lisesi Takımı ikincilik ödülüne ve “Hava Kanallı Şişe” adlı projesiyle FMV Ispartakule Işık Lisesi Takımı üçüncülük ödülüne layık görüldü.
Birinci olan takıma 3D Yazıcı, ikinci takıma 3Doodler’dan 3D Kalem, üçüncüye de 3Durak’tan 3D baskı büst armağan edildi.
KWORKS-Gixal Jüri Ödülü Tasarım Odaklı Düşünme Atölyesine katılma hakkı kazanan takımlar; Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi, Özel Başarılı Lisesi, Şişli Terakki Vakfı Okulları, Özel MEF Lisesi, Darüşşafaka Lisesi’nin 2. Takımı ve Darüşşafaka Lisesi’nin 5. Takımı oldu.
Maker Çocuk Jüri Özel Ödülü’nü ise FMV Ayazağa Işık Lisesi ve Darüşşafaka Lisesi’nin 4. Takımı kazandı.
3Durak 100 TL’lik 3D Baskı Ödülü’nün sahipleri Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Özel Sezin Lisesi ve Üsküdar Amerikan Lisesi olurken Darüşşafaka’nın 155. yılı anısına 3Durak tarafından üretilen kişiye özel gözlüğü almaya ise, “Doğru Adres” isimli projeyle Özel Açı Lisesi hak kazandı.
Darüşşafaka Lisesi öğrencileri yarışmanın düzenleyicileri olarak ayrı bir kategoride; beş takım olarak kendi aralarında yarıştı.
Mustafa Kemal Erdoğdu, Zehra Nur Şahin ve Yiğit Fatih Çakıllı’dan oluşan Darüşşafaka Lisesi’nin 3. Takımı “Fill-Abled” isimli projeleriyle birincilik ödülüne; Cansu Demir, Halenur Konuk ve Yağmur Ünaldı’dan oluşan Darüşşafaka Lisesi’nin 4. Takımı “Modüler Çerez Kabı” isimli projeleriyle ikincilik ödülüne ve Ali Karaca, Nevzat Cançelik ve Süleyman Altındağ’dan oluşan Darüşşafaka Lisesi’nin 1. Takımı ise “Deprem Düdüğü” isimli projeleriyle üçüncülük ödülüne layık görüldü.
Ödül töreninde ayrıca yarışmaya katılan tüm öğrenciler ve danışman öğretmenlerine katılım sertifikaları verildi.
Okullar bu yıl 3D Yazıcı Atölyesi ve Yarışması'na üçer kişilik takımlar halinde katıldı. 3-4 Mart tarihlerinde Darüşşafaka'da gerçekleşen atölyelerde takımlar 3 boyutlu yazıcılarla tanıştırılarak girişimcilik, tasarıma ve modellemeye giriş ve AutoDesk desteği ile Furkan Filiz'den Fusion 360 ve 3D modelleme eğitimi aldı. 3D yazıcıların çalışma prensipleri ve kullanım alanlarıyla ilgili eğitimler SIEMENS Teknoloji ve Uygulama Merkezi Lideri Özgür Aslan tarafından verildi.
Bir günlük eğitimin ardından, takımlardan kendilerine verilen "3D ile yaşama değer katan, fark yaratan tasarımlar" görevine yönelik çalışmaları ve bunu bir iş fikrine dönüştürerek 3 boyutlu yazıcı yardımıyla basılabilecek bir tasarım geliştirmeleri istendi. Öğrencilerin tasarımları, Darüşşafaka 3D laboratuvarında 3D Kulübü öğrencileri tarafından basıldı.
Takımların geliştirdikleri projeler, 10 Mart’ta 3Durak Kurucu Ortağı İlker Vardarlı, Mercedes-Benz İş Analisti Ozan Cömert, AutoDesk Fusion 360 Eğitmeni Furkan Filiz, Gixal-Koç Kuluçka Merkezi’nden Okan Halis ve Süleyman Duman ile Maker Çocuk Kurucu Ortağı Zeynep Karagöz tarafından değerlendirilerek dereceye giren takımlar ödüllendirildi.
Bu yılki ödül töreninin konuk konuşmacısı, Arçelik Garage yöneticisi, Yüksek Makine Mühendisi Celal Vatansever’di. Yarışmada herkesin kazandığını çünkü süreç boyunca herkesin bir şeyler öğrendiğini söyleyen Vatansever, “Bence bu yarışmanın en önemli yanlarından biri buydu” dedi.
Arçelik olarak girişimcilerle iş birliği yapmaya çok önem verdiklerini ifade eden Vatansever, “Peki bir girişimci bize geldiğinde neye bakıyoruz? İstekleri, arzuları, motivasyonları var mı? Bu işi yapmak için gereken yetkinliklere sahipler mi? Sunulan değer önerisi müşterinin bir problemini çözüyor mu ve rekabetten nasıl fark yaratılıyor? Arçelik’te de benzer şekilde 1300’den fazla ARGE mensubu sürekli olarak müşteriye değer üreten rekabetçi teknolojileri geliştirmek için çalışıyor.” diye konuştu.
Arçelik’in Türkiye’de patent lideri, dünyada ise 74. sırada olduğunu belirten Vatansever, farklılaşmanın önemine şu sözlerle değindi: “Önümüzdeki dönemde fark yaratmaya çalışın ve bunu korumak için patent başvurularında bulunun. Kendinize, şirketinize ve ülkemize değer yaratmaya çalışın çünkü buna ihtiyacımız var. Bir yerden sonra sadece fiziksel ürünler üretmek yeterli olmayacak bilgi üreterek ve bu bilgiyi lisanslayarak para kazanıyor olacağız. O yüzden biz bunun çok değerli olduğuna inanıyoruz.”
3D Yazıcı teknolojisinin hayatımızı nasıl değiştirdiği hakkında bilgi veren Vatansever, “Arçelik Garage’da 3D Printing teknolojilerini kullanarak yılda 50 bine yakın parça üretiyoruz. Bu parçaları, laboratuvar testlerimiz için kullanıyoruz. Ayrıca, müşterilerimizin evlerinde deneyebileceği, pazar araştırması yapabileceğimiz prototipler üretmek için de kullanıyoruz. Hiç yatırım yapmadan çok daha erken aşamalarda müşterilerle fikrimizi test etme ve geri bildirim alma fırsatımız oluyor. Uzun vadede, müşterilerin farklı taleplerine karşılık vermek için seri imalatın uygun olmadığı durumlarda 3D Printing teknolojileri daha da ön plana çıkacak. Buna “additive manufacturing” yani eklemeli imalat diyoruz” dedi.
Jüri üyelerinden Zeynep Karagöz de törende söz alarak, protez ihtiyacı olan çocuklar için robotik eller üreterek onların yaşamlarını kolaylaştıran Robotel Türkiye Derneği için destek çağrısı yaptı ve gönüllü olmak isteyenlerin www.robotel.org sitesinden bilgi alabileceğini duyurdu.
Yarışmaya katılan öğrenci ve öğretmenler, bu öğretici ve ilham veren serüvene katılmalarına olanak sağlayan Darüşşafaka’ya ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
Yarışmaya katılan takımlar:
- FMV Ayazağa Işık Lisesi
- FMV Ispartakule Işık Lisesi
- İstek Atanur Oğuz Lisesi
- Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi
- Özel Açı Lisesi
- Özel Başarılı Lisesi
- Özel MEF Okulları
- Özel SEV Lisesi
- Özel Sezin Okulları
- Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
- Terakki Vakfı Okulları
- Üsküdar Amerikan Lisesi
- Darüşşafaka Lisesi-1
- Darüşşafaka Lisesi-2
- Darüşşafaka Lisesi-3
- Darüşşafaka Lisesi-4
- Darüşşafaka Lisesi-5