2017 Darüşşafaka Giriş Sınavı'nın Şampiyonlarını Yakından Tanıyın
Bu yılki sınavda 1.110 aday öğrenci arasından ilk üçe giren Emine Özge Oğuz (Denizli), Demirhan Boran Yılmaz (Antalya) ve Emir Mirsat Şen (Bursa), Darüşşafaka Eğitim Kurumları’ndaki ilk aylarını geride bıraktı. Darüşşafaka Sınavı’nın şampiyonlarıyla bir araya geldik, sınava hazırlık ve giriş süreçleri ile ilk aylarındaki deneyimlerini konuştuk.
"Darüşşafaka benim için mutluluk demek”
2017 yılı Darüşşafaka Giriş Sınavı’nın birincisi Emine Özge Oğuz, Darüşşafaka’ya Denizli’den geldi. Tek çocuk olan Emine Özge’nin ailesi Denizli’de yaşıyor. Annesinin desteğiyle dört yıl boyunca düzenli olarak sınava hazırlanan Emine Özge, sonunda hayaline ulaşarak Darüşşafaka’yı kazanıyor, hem de birinci olarak... Emine Özge, birinci olduğunu öğrenince neler hissettiğini şöyle anlatıyor: “Annem, sınıfa ‘kızım sınavda birinci olmuşsun’ diye girip haber verdi. Çok mutlu oldum. İnsan sevinçten ağlar ya, ben de ağlamaya başladım.” Yeni yuvasına uyum sağlamakta güçlük çekmeyen Emine Özge, burada en çok, ders dışı aktivitelerin olmasını, spor yapabilmeyi, her branşın ayrı dersliği ve öğretmeni olmasını sevdiğini söylüyor. Darüşşafaka’ya hiç zorlanmadan alıştığını belirten Emine Özge, en sevdiği derslerin ise fen ve teknoloji, matematik ve İngilizce olduğunu kaydediyor. Basketbol oynamayı, hikâye yazmayı, özellikle de uzay ve astronomi alanında araştırma yapmayı seven ve münazara kulübünün üyesi olan Emine Özge şöyle konuşuyor: “Önceki okulumda dersleri sadece kitaptan görüyorduk. Burada gözlemevi var, gezegenleri canlı canlı görebiliyoruz.” Darüşşafakalı olmak “gurur demek” diyor ve şöyle devam ediyor: “Sen Darüşşafakalısın dediklerinde mutlu oluyorum. O yüzden Darüşşafaka benim için mutluluk demek.” Bilim insanı olmayı hedefleyen Emine Özge, “Yeni şeyler keşfedip insanlara yararım dokunsun istiyorum. Darüşşafaka sayesinde de bu hayalimin gerçekleşeceğine inanıyorum. Çünkü burada ihtiyaç duyduğumuz her şey var” diyerek söyleşimizi bitiren Emine Özge, giriş koşullarını taşıyan tüm öğrencileri sınava davet ediyor.
“Kendilerini Güvende Hissetmeleri için Darüşşafaka’ya Gelsinler”
Darüşşafaka Sınavı’nın ikincisi Demirhan Boran Yılmaz, Darüşşafaka’ya Antalya’dan geldi. Aslen Sinoplu olan Demirhan Boran’ın ailesi Antalya’da yaşıyor. Demirhan Boran’ın üniversitede okuyan bir de ağabeyi var. Öğretmen olan bir akrabasının yönlendirmesiyle sınavdan haberdar olan Demirhan Boran, dersi derste dinleyerek Darüşşafaka Sınavı’na hazırlandığını söylüyor ve ekliyor: “Darüşşafaka çok iyi bir okul, burada bir sürü ayrıcalık ve çok fazla imkan var. Darüşşafaka’nın bu kadar güzel bir okul olduğunu bilmiyordum.” İngilizce dersini Darüşşafaka’da sevmeye başladığını söyleyen Demirhan Boran, “Kulüp etkinliklerini çok seviyorum. Ders dışında boş zamanımızı değerlendirmemiz için bize fırsat oluyor. İngilizce dersi çok eğlenceli... İngilizce dersinisevmemin nedeni hem yeni bir dil öğrenmenin verdiği heyecan hem de içinde aktivitelerin olması” diye konuşuyor. Darüşşafakalı olmanın gurur ve mutluluk verdiğini söyleyen Demirhan Boran, Darüşşafaka’ya geldikten sonra bilim insanı olmaya karar verdiğini söylüyor. Hedefini gerçekleştirmek için arduino kulübüne girdiğini ve yaratıcılığı gelişsin diye hafta sonu origami yaptığını kaydeden Demirhan Boran, ileride de robot kulübüne girmeyi planlıyor. Bu yıl giriş koşullarını taşıyan tüm öğrencileri Darüşşafaka Sınavı’na başvurmaya davet eden Demirhan Boran, onlara şu tavsiyelerde bulunuyor: “Mutlaka dersi iyi dinlesinler, çok güzel çalışsınlar ve örnek sorulara baksınlar. Genel Yetenek testine özellikle dikkat etsinler. Süre zor yetebiliyor” diyor ve “Kendilerini güvende hissetmeleri için Darüşşafaka’ya gelsinler” diyerek söyleşimizi bitiriyor.
“Darüşşafakalı Olmak İyi Bir Yere Gelmek Demek”
Darüşşafaka Sınavı’nın üçüncüsü Emir Mirsat Şen, Darüşşafaka’ya Bursa’dan geldi. Dereceyle Darüşşafaka’ya girmenin gururunu yaşayan Emir Mirsat, babasını bir yıl önce kaybediyor. Ardından yaşanan süreci Emir Mirsat şöyle anlatıyor: “Babamın vefatından sonra çalışmam için çok kısa bir süre vardı. Annem öğretmenimle konuştu ve sınava girmeme karar verdik. Bu süre zarfında öğretmenim bana çok yardım etti. Ben de sınavı kazanarak onun emeklerini boşa çıkarmadım.” Darüşşafaka’da ilk ayının oldukça eğlenceli geçtiğini belirten Emir Mirsat, “Burada etütler var. Matematik ve İngilizce dersini çok seviyorum. İngilizce dersinde biraz zorlansam da başarabileceğimi biliyorum” diyor. Darüşşafaka’da bu yıl bisiklet ve tekno-girişimcilik kulübünde görev alan Emir Mirsat, “Çok güzel stres atıyoruz. Yeni şeyler öğrenip kendimizi özgürce ifade ediyoruz” diye konuşuyor. Gelecekte inşaat mühendisi olmayı hayal eden Emir Mirsat, bunun gerekçesini şöyle açıklıyor: “Yeni binalar ilgimi çekiyor.” “Darüşşafaka’da öğrenci olmak çok güzel bir şey. Burada okuduğum için mutluyum” diyen Emir Mirsat, bu sene sınava girebilecek olan adaylara çağrı yapıyor: “Düzenli ve ilgili çalışsınlar. Zekâ geliştirici sorular çözsünler. Genel Yetenek testinde 45 soru var. Bu test bilgiden çok zekâyı ölçüyor.” Emir Mirsat, “Peki sınava neden girsinler?” sorusuna ise şöyle yanıt veriyor: “Buranın eğitimi diğer okullardan çok daha iyi… Darüşşafakalı olmak, iyi bir yere gelmek demek. Burada herkesin kardeş gibi olması da çok güzel, insan yalnız hissetmiyor.”