Darüşşafaka Cemiyeti Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı

Darüşşafaka Cemiyeti’nin 2014 yılı çalışma dönemine ait Olağan Genel Kurul toplantısı, 21 Mart Cumartesi günü saat 10.00’da Maslak TİM Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirildi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından başlayan Genel Kurul Toplantısı'nda ilk sözü Darüşşafaka Cemiyeti’nin 2014 Yılı Faaliyet Raporu’nun kapağında fotoğraflarıyla yer alan 5. sınıf öğrencileri Elanur Örkün ile Vedude Rabia Sözkesen aldı.

Darüşşafaka'ya Aydın'dan geldiğini belirten Elanur Örkün, duygularını şu sözlerle ifade etti:  "Darüşşafaka'da  1. yılım ama sanki hayatımın tüm yıllarını burada geçirmiş gibi hissediyorum. İlk yılımızda Darüşşafaka'nın Faaliyet Raporu'nun kapağında Rabia ile fotoğrafımızın yer alması ikimiz için de unutulmaz bir anı oldu. Umarım, bundan sonraki yıllarda okuldaki başarılarımızla çalışma raporunda yer alır, ailemizin ve sizlerin göğsünü kabartırız!"

Darüşşafaka'ya Denizli'den gelen Vedude Rabia Sözkesen de bundan sonraki hedefinin  başarılarıyla Faaliyet Raporu'nda yer almak olduğunu belirterek, "Desteklerinizle Darüşşafakamızı yaşattığınız ve bugün burada olduğunuz için  tüm kardeşlerim adına hepinize teşekkür ediyorum" dedi.

Ardından minik Darüşşafakalılar sahneyi abla ve ağabeylerine bıraktı ve Darüşşafaka öğrencileri Zehra Nur Şahin keman dinletisiyle, Atilla Sav piyano resitali ve Tuğçe Yıldız ile Buse Uzun ise sesleriyle sahnedeki yerlerini aldı.

Genel Kurul’un açılışını yapmak üzere kürsüye gelen Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş, “Bildiğiniz gibi 30 Mart'ta bizlerin ve Türkiye'nin gözbebeği Darüşşafaka'nın 152. kuruluş yılını kutlayacağız. Sadece Türkiye'de değil, yeryüzünde de 152. yılına ulaşmış böyle bir sivil toplum hareketinin olmadığı düşünüldüğünde Darüşşafaka'nın varlığıyla bile bir başarı öyküsü olduğunu görürüz. Peki nedir Darüşşafaka'yı 1800'lü yıllardan 2000'lere taşıyan? Elbette ki misyonumuzun yüceliği... Ancak unutmamak gerek: bir misyonu yüceleştiren, onu toplumsal bir değer haline dönüştürenler o misyonu yönetenlerdir.  Bence Darüşşafaka'nın en büyük şansı tarihi boyunca hep "eğitimde fırsat eşitliği" ilkesine yürekten bağlı, tek derdi nitelikli eğitim alma şansı olmayan çocuklarımıza Darüşşafaka çatısı altında bu olanağı yaratmak olan insanlar tarafından yönetilmesidir" diye konuştu.

Darüşşafaka'nın tarihi boyunca  aldığı her kuruş bağışı toplumsal bir emanet olarak gördüğünü ve hesabını verdiğini kaydeden Çamaş, "Darüşşafaka Müzesi bünyesinde Osmanlı'dan bugüne ulaşan faaliyet raporlarına yönelik bir çalışma yapıyoruz. Bu çalışma neticesinde bugün olduğu gibi Cemiyetimizin her zaman kimden, ne miktarda bağış aldığının, bunu nasıl harcadığının hesabını verdiğini görüyoruz. Kurumsal yönetim çalışmaları doğrultusunda Darüşşafaka Cemiyeti'nin Etik İlke ve Kurallar Yönetmeliğini 2013 yılında kabul ederek, yayınladık. Web sitemiz üzerinden ulaşabileceğiniz bu ilkeler, bir bakıma Cemiyetimizin 152 yıldır sadık kaldığı yönetim anlayışının vücut bulmasıdır" dedi.  Çamaş sözlerine şöyle devam etti: "Darüşşafaka'yı 1800'lü yıllardan 2000'lere taşıyan bir diğer değeri ise Vefa'dır. Darüşşafaka yetiştirdiği gençlere vefa aşılar ve Darüşşafaka onu var eden bağışçılarına vefalıdır! Darüşşafakalı vefalıdır, çünkü geleceğini bu halka borçlu olduğunu bilir. Bu nedenle birinci önceliği halka hizmettir. Yaptığı her işte toplum yararını gözetir. Üstlendiği her görevi layıkıyla yapmaya çalışır. Ve hepsinden önemlisi Darüşşafaka'dan hep iyi insan çıkar! Darüşşafaka da vefalıdır! Miktarı ne olursa olsun bağışta bulunarak hiç tanımadığı çocukların iyi bir eğitim alabilmesi için Darüşşafaka'yı destekleyen yüce gönüllü bağışçılarına karşı ödevlerini layıkıyla yapmak için çalışır! Bugün Sait Faik Abasıyanık'ın adı, Türkiye'nin en önemli edebiyat yarışmasında yaşıyorsa, bu vefanın sonucudur. Her yıl binlere ulaşan hayırseverin ruhuna Kadir Gecesi mevlit okutuyorsa, tıpkı aile büyüklerinin mezarları gibi vefat etmiş bağışçılarının mezarlarını ziyaret ediyor, bakıyorsa bu vefanın sonucudur!  Çünkü biz öğrencilerimiz, mezunlarımız, bağışçılarımız, velilerimiz ve çalışanlarımızla büyük, güçlü ve her şeyden önemlisi birbirini seven ve sayan Darüşşafaka Ailesiyiz!"

Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş’ın Genel Kurul’u açışının ardından Genel Kurul Divan Heyeti adayları için verilen önergeden sonra açık oylamayla Divan Heyeti seçildi. İlan edilmiş olan Olağan Genel Kurul Gündemi okundu ve Maslak Kampüsü Projesi'ne ilişkin verilen önerge gündeme eklenerek gündem  kesinleştirildi ve gündemin görüşülmesine geçildi.

Divan Heyeti Başkanı Ergün Bankoğlu, Yönetim Kurulu'nun Faaliyet Raporu'nda belirtilen 2014 yılı çalışmalarına ilişkin açıklamaları yapmak üzere Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş’a söz verdi. Kürsüye gelen Çamaş, 2014 yılının genel değerlendirmesini üyelerle paylaştı.

Görüşmelerden sonra Yönetim Kurulu’nun 2014 yılı çalışmalarına ilişkin Faaliyet Raporu ile Denetim Kurulu Raporu kabul edilerek Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyeleri ibra edildi.

Daha sonra Genel Kurul’a 2015 yılı Bütçe Tasarısının sunumu yapıldı ve  2015 yılı Bütçe Tasarısı üyeler tarafından onaylandı. Ardından gündemin diğer maddeleri görüşülerek kabul edildi. 2015 yılı üyelik aidatının 150 TL olmasına karar verildi.

Toplantı sonunda, gündemin seçimler maddesi uyarınca ve gizli oyla yapılan seçimlerde, görev sürelerinin dolması nedeniyle boşalan Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve Haysiyet Divanı üyelikleri için yeni üyeler seçildi.

Yönetim Kurulu'nda görev süreleri dolan asil üyeler; Beşir Özmen, R. Engin Akçakoca, Davut Ökütçü, Lütfü Telci ve yedek üyeler M. Hakan Tahiroğlu, Murat Dayanıklı, Bülent Topbaş, Feza Koca ve Mehmet Erktin ile Yönetim Kurulu'ndaki görevlerinden istifa eden asil üyeler O. Reha Yolalan ve Z. Batuhan Aydagül'den  boşalan Yönetim Kurulu üyelikleri için yapılan seçimler sonucunda, 80 üyenin oylarıyla Yönetim Kurulu asil üyeliklerine 3 yıl süreyle görev yapmak üzere ​Adnan Dovan, Davut Ökütçü, Lütfü Telci, M. Hakan Tahiroğlu ve Murat Dayanıklı, 2 yıl süre ile görev yapmak üzere Bülent Topbaş ve Feza Koca; Yönetim Kurulu yedek üyeliklerine ise 1 yıl süreyle görev y​apmak üzere ​​Mehmet Erktin, İ. Can İplik, Özlem Özer, Ahmet D. Erelçin ve Sevhan Gök Kahya seçildi ve Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu aşağıdaki şekilde oluştu:

Yönetim Kurulu Asil Üyeleri:  M. Talha Çamaş, Adnan Dovan, ​Mükremin Altuntaş, Orhan Cem, B. Fırat Tekin, Tunçer Gömeçli, Davut Ökütçü, Lütfü Telci, Sertaç Ökten, Mustafa U. Demirci, Güniz Çelen​, M. Hakan Tahiroğlu, Murat Dayanıklı, Bülent Topbaş, Feza Koca...

Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri: Mehmet Erktin​, İ. Can İplik, Özlem Özer, Ahmet D. Erelçin ve Sevhan Gök Kahya...

​Genel Kurul toplantısından sonra yapılan ilk Yönetim Kurulu Toplantısı’nda, görev dağılımı için kurulun kendi içinde gizli oyla yaptığı seçimler sonucunda, M. Talha Çamaş Yönetim Kurulu Başkanlığına, Adnan Dovan ​ve Mükremin Altuntaş ​Başkan Vekilliklerine, Orhan Cem de Sayman Üyeliğe seçildiler.​​

Daha sonra Başkan Vekilliğinden ve Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa eden Mükremin Altuntaş'ı​n​ yerine tüzük hükümleri uyarınca 1. sıradaki yedek üye Mehmet Erktin asil üyeliğe atandı. Yönetim Kurulu'nda gizli oyla yapılan seçim sonucunda ​ise ​B. Fırat Tekin Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği'ne seçildi.

Tüm Haberlere Göz Atın