2008 Yılı Faaliyet Raporu’nda Başkan’ın Yazısı

 ›  Haberler  › ↓ 

Saygıdeğer Üyeler, Sevgili Darüşşafakalılar;

Zor bir yılı geride bıraktık. Dünyayı etkileyen küresel kriz ülkemizi de etkisi altına aldı. Kriz, pek çok toplumsal değeri değiştirdi ve değiştirmeye devam ediyor. Değişmeyecek en önemli değerlerden biri ise eğitimin toplumların gelişimindeki önemi.

Küresel kriz kapıyı çalmadan eğitim düzeyi, ülkeler arasında yaşanan büyüme yarışının belirleyicisi haline gelmişti. Kriz sonrasında oluşacak yeni dünya dengesinde de, ülkelerin sahip olduğu eğitimli insan gücü etkili olacak. Eğitimin kazandığı küresel önemin ülke olarak farkındayız. Devletin yanında vatandaşlarımız da şirketlerimiz de eğitime destek vermeyi öncelikleri arasında tutuyorlar.
 
Eğitimin sağlanan destekler ile yaygınlaştırılması önemli ama kaliteli eğitime erişimde fırsat eşitliğinin sağlanması daha da önemli. İşte Darüşşafaka’yı benzerlerinden ayıran da bu özelliği.
 
Yeteneği arayan bir sınav ile Malatya’nın Pötürge ilçesinden dokuz yaşındaki bir kızın birinci olmasına zemin hazırlayacaksınız. Yeşil demir kapıdan içeri girerken doktor olmak isteyen Songül’ün hayallerinin gerçek olması için ona yaşamını değiştiren fiziki bir altyapının yanında en ileri eğitim teknolojisini sunacaksınız.
 
Her yıl küçülen elbiselerini yenilerken büyüdüğünü, olgunlaştığını göreceksiniz. O da ablaları ve ağabeyleri gibi, bir dans yarışmasında, bir karikatür yarışmasında, bir TÜBİTAK yarışmasında, bir satranç yarışmasında, bir spor yarışmasında Darüşşafaka adına dereceler alacak; Okulumuzda her beş öğrenciden birinin rol alarak profesyonellerle yarışacak bir başarıyı yakaladığı Oliver gibi müzikallerde sahne alacak. Doğru da olsa yanlış da olsa ülkemizin bir gerçeği olan ÖSS sınavında ablalarını ve ağabeylerini geçecek, tercihi o güne kadar değişmezse doktor olacak, Atatürk’ün izinde iyi bir yurttaş olmanın yanında küresel yarışa katılacak. Hayatını kazandıktan sonra da kendi örneğini küçük kardeşleriyle paylaşmak için Darüşşafaka’da görev alacak.
 
Bir yandan eğitim kalitesini yükseltmek için başlattığımız yürüyüşte duraklamadan devam ediyoruz. Diğer yandan Yönetim Kurulu olarak ülke adına Darüşşafaka’nın yarattığı katma değerin benzersizliğini kamuoyuna ve eğitime destek veren vatandaşlarımıza anlatmak için büyük çaba gösteriyoruz.
 
2008 yılında;
 
  • Ülkemiz ekonomisinin öncü kuruluşu Türkiye İş Bankası’nın eğitim alanında düşündüğü sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde “81 İlden 81 Öğrenci Projesi” ile Darüşşafaka’ya destek vermesi,
  • Dünyanın önde gelen bankalarından JP Morgan Chase’ın “Yaşam Boyu Öğrenen Öğretmenler” projesine destek vermesi,
  • Yıl içinde 21 yeni vasiyet bağışçımızın Darüşşafaka’yı tercih etmesi,
  • Sayıları 311’i bulan rezidans bağışçılarımızdan 55’nin tam vasiyet bağışında da bulunmuş olmaları,
  • Yıl boyunca Darüşşafaka’ya bağışta bulunanların %44 artışla 3600 kişiye ulaşmış olması, bunların içinde Doğuş Otomotiv, Türkiye Garanti Bankası ve Yapı Kredi Bankası gibi kuruluşların olması,
  • Akbank’ın Axess kredi kartları için oluşturduğu sosyal yardımlaşma platformunda yer almış olmamız
çabalarımızın karşılıksız kalmadığını gösteriyor, Darüşşafaka’nın geleceği için bize cesaret veriyor.
Darüşşafaka, eğitimle yaşamların değiştirilebileceğine inananların destekleriyle büyüyor. Bu değişim hikâyesinde her bir liranın da her çabanın da ayrı bir anlamı var. Kimi bağışçılarımız, çocuklarımızın Velisi oluyor; kimileri farklı ihtiyaçlarını karşılamamıza yardım ediyor.
 
Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen, küresel kriz Darüşşafaka Cemiyeti’ne yapılan bağışları da belli ölçüde etkiledi. Yılın son çeyreğinde özellikle rezidanslarımızda yer edinmek isteyen potansiyel bağışçılarımız kararlarını erteleme yolunu seçtiler. Bizler ise iki yıldır sürdürdüğümüz verimli çalışma anlayışının yardımıyla rezidanslarımızda sunduğumuz hizmet kalitesinden ödün vermeden yılı tamamladık. Bu yıl 76 yeni rezidans bağışçımız oldu.
 
Dayanışma ve sevgi üzerine kurulu Darüşşafaka’da maalesef gönüllü çalışmayı kurumsallaştıramadık. 2009 yılının çalışma programında bu konuya öncelik vereceğiz. Önümüzde yine Darüşşafaka Ailesi içinden oluşan güzel bir örnek var. Darüşşafaka 1941 mezunu Rahmetli Fikret Yüksel Ağabeyimiz kendi adına ABD’de kurduğu Vakfın gelirlerini Darüşşafaka’ya tahsis etti. Vakfın yönetiminde bulunan kızı ve damadı Susan ve Gary Burchard her yıl Vakfın gelirlerini Darüşşafaka’ya aktarırken kendi çocuklarının ABD’de katıldıkları robot yarışmasında öğrencilerimizin de yer alması için iki yıldır çalışıyorlar. Kendi imkânları ile öğrencilerimizin kısmen ABD’de kısmen de İstanbul’da eğitim almalarına, deneyim kazanmalarına katkıda bulundular, 2009 Mart ayında öğrencilerimiz Seattle Bölgesinde yapılacak yarışmaya Darüşşafaka adına katılacaklar.
 
Bu yılın Yıllık Raporu’na “Bitmeyen Bir Hikâye” adını verdik. Bitmeyen hikâyemiz çocuk sevgisi ile dolu Sezen Aksu’nun Darüşşafaka yararına verdiği konserde müzik ile bütünleşince izleyenlerin gözleri buğulandı. Bu hikâye önümüzdeki yıllarda Malatyalı Songül’ün örnekleriyle çoğalarak sürecek. Darüşşafaka halktan aldığını üzerine katma değer ekleyerek yine topluma iade edecek. Darüşşafaka’ya destek çıkan bağışçılarımız bitmeyen hikâyenin sayfalarında yer aldı. Eğitime destek olma sorumluluğunu duyanları bitmeyen hikâyenin yeni sayfalarında yer almaya davet ediyoruz.
 
Eğitimde sivil toplum hareketlerine inanan ve destek veren Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül, TBMM Başkanımız Sayın Köksal Toptan yıl içinde yönetim kurulu üyelerimizi kabul ederek, Türkiye eğitim sistemi içerisinde Darüşşafaka’nın önemini bir kez daha ifade ettiler. Darüşşafaka Cemiyeti Başkanı, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ise 12 Ocak 2008 tarihinde Darüşşafaka Eğitim Kurumlarını ziyaret etti, Yönetim Kurulu Toplantısına Başkanlık yaptı, 30 Ocak 2009 tarihinde de Yönetim Kurulumuzu İstanbul’daki çalışma ofisinde kabul etti. Her iki toplantıda Cemiyetimizle ilgili kendisine iletilen konularla ilgilendi, ayrıca eğitimle ilgili tüm çabaları desteklediklerini belirtti. Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın TBMM Başkanımıza ve Sayın Başbakanımıza Darüşşafaka Ailesi adına bir kez daha teşekkür ediyorum.
 
2009 yılı Olağan Genel Kurulunda, geçtiğimiz yıl yaptığımız çalışmaların yapıcı bir değerlendirmeye konu olmasını ve 2009 yılı bütçesi vesilesiyle Darüşşafakamızın geleceğine ışık tutacak görüşlerin ifade edilmesini dilerken,
  • Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını,
  • Kurucularımız Yusuf Ziya Paşa’yı, Gazi Ahmet Muhtar Paşa’yı, Sakızlı Esat Paşa’yı, Vidinli Tevfik Paşa’yı ve Trabzonlu Ali Naki Efendi’yi,
  • Ve Darüşşafaka’ya bağışlarıyla ve hizmetleriyle katkıda bulunan ve bugün aramızda bulunmayan üyelerimizi, bağışçılarımızı, yöneticilerimizi, öğretmenlerimizi ve çalışanlarımızı şükran ile anıyor, Tanrı’dan rahmet diliyorum.
  • Darüşşafaka’nın yücelmesi için imkânlarını ve emeklerini ortaya koyan değerli bağışçılarımıza, öğretmenlerimize ve çalışanlarımıza, misyonumuzu ve çalışmalarımızı halkımıza ulaştırmakta ve özellikle yeni öğrencilerimize ulaşmakta bize destek olan medya kuruluşlarımıza Yönetim Kurulu adına teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum.

         Saygılarımla,

         Zekeriya Yıldırım

         Yönetim Kurulu Başkanı

Tüm Haberlere Göz Atın
 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?