01 Temmuz '08
Türkiye’nin köklü eğitim kurumlarından Darüşşafaka, babası hayatta olmayan, ailelerin maddi olanaksızlıkları nedeniyle iyi eğitim fırsatı bulamayan 1425 ilköğretim 3. Sınıf öğrencisi arasından yapılan sınavda 40 ilden 120 öğrenci liseyi bitirinceye kadar Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda okuma hakkı kazandı.
Babası hayatta olmayan, ailelerin maddi olanaksızlıkları nedeniyle iyi eğitim fırsatı bulamayan öğrencilere, ilköğretim 4. sınıftan itibaren lise son sınıfa kadar tam burslu ve yatılı, İngilizce eğitim veren Darüşşafaka Eğitim Kurumları, bu yıl 1 Haziran 2008 tarihinde 16 sınav merkezinde düzenlenen sınav sonrasında 40 ilden 120 öğrenciyi kabul etti.
“Anadolu Lisesi” statüsüne sahip, Türkiye’nin en eski sivil toplum kuruluşu Darüşşafaka’nın sınavına, ilköğretim üçüncü sınıfı bitirmiş, babası hayatta olmayan ve maddi olanakları nedeniyle iyi eğitim fırsat bulamayan 1425 öğrencileri katıldı. (Türkiye genelinde bu kriterlere uygun öğrenci sayısı 5200 olarak belirlenmişti)
Bu yıl değiştirilen sınav sistemi ile bilgiye dayalı sınav yerine, İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi öğretim görevlileri tarafından geliştirilen öğrencilerin zihinsel yeteneğini ve yaratıcı düşünme yeteneğini değerlendiren bir sınav yapıldı. Böylece öğrencilerin bilgi düzeyleri değil; yeterlilikleri ön plana alındı.
Sınav sonuçlarıyla ilgili açıklama yapan Darüşşafaka Eğitim Kurumları Genel Müdürü Nilgün Akalın: “Bu yıl sınavlarda başarı ve yetenek değerlendirmesiyle öğrenci almayı ve öğrencilerimizi Türkiye’nin farklı kentlerinden almayı amaçlamıştık. Sınav birincisi Malatya’dan. Çocuklara sağladığımız eğitim ile hem eleştirel hem de duygusal ve sosyal gelişim becerileri geliştirilecek ve böylece sadece okulda değil; aynı zamanda yaşamda da başarılı bireyler olarak yetişmelerini sağlayacağız.” dedi.
Yetenekli gençleri yetiştiren, Türkiye ve dünyanın en saygın ve en iyi eğitim kurumları arasında yer alan Darüşşafaka, Darüşşafaka Cemiyeti’ne yapılan bağışlarla eğitimde fırsat eşitliği sağlayarak yaşam boyu öğrenen, çağdaş, özgüvene sahip ve topluma karşı sorumlu liderler yetiştirmeyi hedefliyor.
Öğrencilerin her türlü ihtiyacı Darüşşafaka Cemiyeti tarafından karşılanıyor
İlköğretim 4. sınıftan lise son sınıfa kadar yatılı olan Darüşşafaka’da öğrencilerin giyim, barınma, yemek, kitap, sağlık, gibi tüm ihtiyaçları Darüşşafaka Cemiyeti tarafından karşılanıyor. Ayrıca öğrencilere her ay belli bir miktar harçlık da veriliyor. Üniversiteye hazırlanan öğrencilerinin dershane masrafları da Darüşşafaka Cemiyeti tarafından karşılanıyor.
Darüşşafaka öğrencilerin bireysel çalışmasına olanak tanıyor
Kurumda; öğrencilerin bireysel olarak çalışabileceği ve deney yapabileceği laboratuarlar, modern çağın vazgeçilmez aracı bilgisayar eğitiminin verildiği bilgisayar laboratuarları, internet ağı ve bilgisayar destekli eğitim programları öğrencilerin kullanımına sunuluyor.
Darüşşafaka’da sosyal hayat
Darüşşafaka’da, öğrencilere iyi bir öğrenim vermenin yanı sıra, onları hayata hazırlamak ve kültürel yönden zengin kılmak amacıyla sosyal etkinliklere de önem veriliyor. Okul bünyesinde hizmet veren "Rehberlik Servisi", gerçekleştirdiği grup çalışmaları ve bireysel görüşmeler sayesinde, öğrencilerin her türlü sorunlarıyla ilgileniyor. "Ergenlik Dönemi", "Psikolojik-Sosyal Gelişim", "Duyguların İfadesi" gibi çeşitli konularda seminer, panel ve konferanslar düzenleyerek öğrencilere pek çok konuda yardımcı oluyor. Yetenekli olduğu spor ve sanat alanında kendini geliştiren ve yaşamlarının her alanında fark yaratan gençler yetiştirmeyi hedefleyen Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda her öğrenci bir enstrüman çalıyor ve bir spor dalı ile ilgileniyor. Sportif faaliyetlerin de, yaygın bir şekilde sürdürüldüğü Darüşşafaka’da, voleybol, basketbol, futbol, yüzme, tenis, eskrim, hentbol, atletizm, izcilik dallarında çalışmalar yapılıyor ve modern tesislerde geleceğin birçok başarılı sporcusu yetiştiriliyor.