11. “Ahmet Rasim Yaşıyor!” Köşe Yazısı Yazma Yarışması Sonuçlandı

 ›  Haberler  › ↓ 

Genç Ahmet Rasim'ler ödüllendirildi

Darüşşafaka Ortaokulu tarafından her sene geleneksel olarak düzenlenen “Ahmet Rasim Yaşıyor!” Köşe Yazısı Yazma Yarışması’nın 11.’sinin kazananları, 4 Mayıs’ta Maslak TİM Gösteri Merkezi Fettah Aytaç Salonu’nda düzenlenen törenle açıklandı.

             

İstanbul’daki tüm ortaokul 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin katılabildiği serbest konulu köşe yazısı yazma yarışması, Darüşşafaka’da yetişmiş, tarihimizin en saygıdeğer gazeteci ve yazarlarından biri olan Ahmet Rasim’in anısını yaşatmak amacıyla her yıl düzenleniyor. Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi ve Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Gazeteci Funda Özkan, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Figen Atalay ve Hürriyet Gazetesi Eğitim Servisi Müdürü Nuran Çakmakçı’dan oluşan Seçici Kurul; İstanbul’daki ortaokullardan gelen başvurulardan seçtikleri üç köşe yazısının yanı sıra; Darüşşafaka Ortaokulu öğrencilerinden gelen yazılar arasından da üç yazının ödüllendirilmesine karar verdi. 

              

İstanbul Ortaokulları Birincisi, Özel Feriköy Ermeni İlk ve Ortaokulu’ndan “Tek Mirasımız ve Biz” başlıklı yazısıyla Masis Kara; Darüşşafaka Ortaokulu Birincisi ise “Göz Bandının Ardından” başlıklı yazısıyla Ahu Tarası oldu. 

Masis Kara'nın “Tek Mirasımız ve Biz” başlıklı yazısını okumak için tıklayınız.

Ahu Tarası'nın “Göz Bandının Ardından” başlık yazısını okumak için tıklayınız.

            Masis Kara yazısını okurken...

Yarışmada Dereceye Giren Diğer Öğrenciler:

İstanbul Ortaokulları
İkinci: “Terazinin İki Ucu” yazısıyla Nazlı Rüya Taşkın (İTO Yeniköy Mehmetçik Ortaokulu)

Nazlı Rüya Taşkın'ın yazısını okumak için tıklayınız.

Üçüncü: “Eğitimde Sınav Bilmecesi” yazısıyla Lena Sarıoğlu (Özel Feriköy Ermeni İlk ve Ortaokulu)

Lena Sarıoğlu'nun yazısını okumak için tıklayınız.

Darüşşafaka Ortaokulu
İkinci: “Savaşın Mağdurları: Çocuklar” yazısıyla Gülben Karaçayır 

Gülben Karaçayır'ın yazısını okumak için tıklayınız.

Üçüncü: “Savaşlar Neden Olur?” yazısıyla Gökçenur Gültekin

Gökçenur Gültekin'in yazısını okumak için tıklayınız.

          

Ödül töreninden sonra konuşan Darüşşafaka 8. sınıf öğrencisi Ahu Tarası, seçtiği konuyla ilgili “Bazı gençler bilerek kendilerini zehirliyorlar. Maalesef çok fazla genç zararlı maddelerin etkisi altında. Ben de bu sebeple bu konu hakkında bir yazı yazmaya karar verdim.” diyerek “Göz Bandının Ardından” adlı yazısını ele alış hikayesini paylaştı. Yazdığı yazının birinci seçilmesiyle ilgili hissettiği duyguları ise “gurur verici” olarak nitelendiren Ahu Taracı, ileride psikoloji okumak istediğini ve yazı yazmaktan hiçbir zaman vazgeçmek istemediğini belirtti. 

                Ahu Tarası, birinci seçilen yazısını törende sesli olarak okurken...
Ahu Tarası’nın mutluluğu yüzünden okunan annesi, kızına 2 yaşından beri kitaplar okuduğunu ve Ahu’nun küçük yaştan beri okumayı ve yazmayı çok sevdiğini söyledi.  

 Özmen: "Kardeşliğin en masum yansımasını görmek isteyenler, Darüşşafaka’yı ziyaret etmeliler"          

Ödül töreninde söz alan Darüşşafaka Cemiyeti Eğitim Komisyonu Üyesi Beşir Özmen, "Darüşşafaka mezunlarının yüz yıllık hikayelerini bugün okuyabiliyorsak bu onların hikayelerini yazıya dökmüş olmaları sayesindedir. Ahmet Rasim’in dediği gibi 'Laf değil, muharrirlik bu! Yaz! Hem çalakalem yaz! Durma yaz! Hem, kaleminin ucuna nasıl gelirse öyle yaz! Yolda yaz, tramvayda yaz, otomobilde, şimendiferde, vapurda, arabada, kayıkta dur, otur, hopla, zıpla yaz.’’ diye seslendi.

          Darüşşafaka Cemiyeti Eğitim Komisyonu Üyesi Beşir Özmen

Sözlerine devam eden Özmen, Yusuf Ziya Ortaç'ın Ahmet Rasim’in ölümünden dört gün sonra, 25 Eylül 1932 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi'nde yazdığı yazıdan bir bölüm paylaştı: "İstanbul’un elli yıllık sesini toplamış yegane plak kırıldı demek. İstanbul’un elli yıllık renklerini, manzaralarını, hatıralarını toplamış yegane film yandı demek."

Beşir Özmen, Salih Zeki'nin Çiçek Pazarı’nda kurulan Çırak Mektebi’nin 27 Şubat 1910 tarihli açılış töreninde Darüşşafaka hakkında yaptığı konuşmadan bir bölümü de okudu: “Kardeşliğin, İslâm kardeşliğinin en masum, kimsesizlikle ilgili en etkili bir yansımasını görmek, ziyaret etmek isteyenler Darüşşafaka’yı gezmelidirler. Burası mektep değildir; anadan babadan ayrılmış, yalnız kardeş yanında büyümeye alışmış millet çocuklarının saygın bir sığınağıdır. Sevgi ile birbirine yaklaşmanın coşkusu, onun kapısında ya da duvarlarında değil; o kapı ve duvarlar içinde gezinen saf gönüllerdedir. Bakışlarım her ne zaman o ihtişamlı şefkat binasına dönecek olsa, kararlılıkla direnme ve vefa adına gözlerim yaşarır. Ona olan sevgim, aşkım sonsuzdur. Ne zaman merhametin o yüce tavaf yerini ziyaret edecek olsam, kapısından girer girmez bütün sıkıntılarımdan kurtulur, özgürce nefes alırım. Hissederim ki gönlümdeki gelecekle ilgili bütün emellerim bir araya gelse, orada geçirdiğim sekiz yıllık mutlu ömrümün bir yılına bile denk olamayacak! ” 

Güldağ: "İyi bir yazar gereksiz ayrıntılardan kendisini arındırmış kişidir"

          Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ

Hakan Güldağ ise, “kardeşlerim” diye hitap ettiği Darüşşafakalı öğrencilerle yazı yazmanın incelikleri, gazetecilik, etkili iletişim konularında bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Güldağ, “Yazı, boş bir otoyolda seyreden bir otomobil gibi rahatça akıp gitmeli. İyi bir yazar gereksiz ayrıntılardan kendisini arındırmış kişidir. En güçlü iletişim en az kelimeyle en yoğun mesajı vermekte yatar.” diyerek yazıda yalınlığın önemini vurguladı. Tören, dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve fotoğraf çekimi yapılmasının ardından sona erdi.

Tüm Haberlere Göz Atın
 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?