10. Salih Zeki Matematik Araştırma Projeleri Yarışması sonuçlandı

 ›  Haberler  › ↓ 

Bu yıl 10.’su düzenlenen Liseler Arası Salih Zeki Matematik Araştırma Projeleri Yarışması’nın final sergisi 21-22-23 Mayıs tarihlerinde Darüşşafaka Ayhan Şahenk Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Yarışmaya 32 farklı ilden 101 lise ve 132 proje başvurdu.

Darüşşafaka Lisesi tarafından 1882’de Darüşşafaka’dan mezun olmuş, ünlü matematikçi Salih Zeki’nin anısına 2010 yılından beri lise öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen Salih Zeki Matematik Araştırma Projeleri Yarışması’nın 10. Final Sergisi, geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Sinan Sertöz ile Prof. Dr. Azer Kerimov, ODTÜ ‘den Prof. Dr. Cem Tezer ile Doç. Dr. Ali Ulaş Özgür Kişisel, ODTÜ KKTC Kampüsünden Doç. Dr. Erhan Gürel’den oluşan jürinin ön seçimi sonucunda 21 proje finale kaldı ve projeler üç gün boyunca Darüşşafaka Ayhan Şahenk Spor Salonu’nda sergilendi.

Final sergisinin açılışı Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Eski Üyesi Beşir Özmen’in açılış konuşmasıyla başladı ve sergi üç gün boyunca çeşitli aktivitelerle devam etti. Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Ayberk Zeytin, “Geometrinin Tersi, Yüzü” adlı bir sunum gerçekleştirdi.

Genç Salih Zeki Jüri Özel Ödülü’nün kazananları ödüllerini Darüşşafaka’ya bağışladı
Salih Zeki’nin torunu Salih Zeki Sayar’a 10. sınıf öğrencimiz İlayda Öztürk kendi yaptığı Salih Zeki portresini hediye etti.

23 Mayıs’ta gerçekleşen ödül törenine Salih Zeki’nin kendisiyle aynı ismi taşıyan torunu Salih Zeki Sayar da katıldı. Sayar’a 10. sınıf öğrencimiz İlayda Öztürk kendi yaptığı Salih Zeki portresini hediye etti.

Jüri üyelerinin sonuçlarına göre; Murat Menteşe / Özel Darüşşafaka Lisesi – “Asal Sayılarla Bölünebilme Kuralları” adlı proje ile Darüşşafaka Lisesi birincisi oldu.

Ozan Kaymak – İbrahim Suat Evren / Özel Denizli Koleji – “Katsayıları -1, 0, 1 Olan Polinomlar ve İlginç Özellikleri” adlı proje ile birinci oldu.

Hakan Karakuş / Antalya Bilim Ve Sanat Merkezi “Çemberlerin Parçalanışı” adlı proje ile ikinci oldu.

Alperen Gözeten- Halil Özkan/ Özel Denizli Koleji – “A322405 Sayı Dizisi ve Özellikleri” adlı proje ile üçüncü oldu.

Mehmet Koca/ Denizli Erbakır Fen Lisesi– “Chebyshev Polinomlarının ve Chebyshev Üçgenlerinin Kriptolojide Kullanımı” adlı proje ile teşvik ödülünü aldı.

Darüşşafaka Lisesi Müdür Yardımcısı İbrahim Deniz, Iğdır Haydar Aliyev Fen Lisesi Öğrencileri Murat Yeşil, Musa Çiftçi ve Öğretmenleri Fatih Rıza Çelik

Iğdır Haydar Aliyev Fen Lisesi Öğrencileri Murat Yeşil – Musa Çiftçi – “Düzgün Çok Yüzlülerde Uzunluk Bağıntıları Üzerine Bir Çalışma” adlı proje ile ‘Genç Matematikçi Ödülü’nün sahibi oldular. Ödülün sahibi öğrenciler kazandıkları ödülün büyük kısmını Darüşşafaka’ya bağışladılar.

Kapanış konuşmasını “Salih Zeki ve Hamazasb Hâki Beylerin İlkokul Kitapları” adlı metinle, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Çakılarası Matematik Köyü’nün de kurucularından olan Prof. Dr. Mehmet Şahin Koçak gerçekleştirdi.

Toplu fotoğraf çekiminin ardından program sona erdi.

Salih Zeki Hakkında:

Yoksul bir ailenin oğlu olarak 1864’te İstanbul’da dünyaya geldi. Daha çocuk yaşlarda iken annesini ve babasını kaybeden Salih Zeki, 1874 yılında Darüşşafaka’ya girdi ve 1882’de Darüşşafaka Lisesi’ni birincilikle bitirdi. Okulda parlak zekası ve matematiğe olan yeteneği nedeniyle öğretmenlerin dikkatini çekti. Bu nedenle; matematik, fizik ve kimya öğretmeni Mehmet Nadir Bey tarafından özel bir ilgiyle yetiştirildi. Darüşşafaka’da telgraf tekniği dersleri vermekte olan Telgraf Nezareti Fen Müşaviri, Fransız Emile Lacoine, öğrencisi Salih Zeki’yi Telgraf Bakanlığı’nın teknik kadrosuna almış ve öğrenim için Paris’e gitmesini sağlamıştır. Türkiye’ye geldiğinde üniversitede matematik, astronomi ve fizik müderrisi oldu. Bu bölümlerin farklı üniversitelerde kurulmasında büyük hizmeti olmuştur. 1895 yılında A. Coumbary’nin yerine İstanbul Rasathanesi Müdürü oldu. İlk eşi Vecihe Hanım’dan boşandıktan sonra 1901’de ikinci eşi olan Halide Edip’le evlendi.

Türkiye'ye, matematik, fizik ve fen derslerini batılı yöntemlerle getiren kişidir. Birçok gazete ve dergide yayınlanan yazılarıyla Türk gençliğini edebiyat kadar matematiğe de yönlendiren ve matematiği sevdiren yine o olmuştur. Salih Zeki yüksek seviyede üniversite ders kitapları yazmış; felsefi konularda telif-tercüme eserler bırakmış, bilim tarihi ile ilgili incelemeler yayınlamış, bizzat Mizan-ı Tefekkür adlı bir matematik kitabı yazmış, anıt bir eser olarak Kamus-ı Riyaziyat'ı hazırlayarak ilk cildini yayınlamıştır.

Salih Zeki, Çiçek Pazarı’nda kurulan Çırak Mektebi’nin 27 Şubat 1910 tarihli açılış töreninde yaptığı konuşmada Darüşşafaka’dan şöyle bahsetmiştir:

“Kardeşliğin, İslâm kardeşliğinin en masum, kimsesizlikle ilgili en etkili bir yansımasını görmek, ziyaret etmek isteyenler Darüşşafaka’yı gezmelidirler. Burası mektep değildir; anadan babadan ayrılmış, yalnız kardeş yanında büyümeye alışmış millet çocuklarının saygın bir sığınağıdır. Sevgi ile birbirine yaklaşmanın coşkusu, onun kapısında ya da duvarlarında değil; o kapı ve duvarlar içinde gezinen saf gönüllerdedir. Bakışlarım her ne zaman o ihtişamlı şefkat binasına dönecek olsa, kararlılıkla direnme ve vefa adına gözlerim yaşarır. Ona olan sevgim, aşkım sonsuzdur. Ne zaman merhametin o yüce tavaf yerini ziyaret edecek olsam, kapısından girer girmez bütün sıkıntılarımdan kurtulur, özgürce nefes alırım. Hissederim ki gönlümdeki gelecekle ilgili bütün emellerim bir araya gelse, orada geçirdiğim sekiz yıllık mutlu ömrümün bir yılına bile denk olamayacak!”

Tüm Haberlere Göz Atın
 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?