"Yetenek Yuvası Darüşşafaka" Bağış Kampanyası
Görsel tasarımı Darüşşafaka 8. sınıf öğrencisi Sevin Duru Kandemir'e aittir.
Sevgili Dostlar,
Pandemi döneminin getirdiği kısıtlanmışlık ve hareketsizlik hepimizi farklı arayışlara yöneltti. Hem bu olumsuz döneminin etkisini bir nebze olsun hafifletmek hem de böylesi olumsuz dönemlerde dahi yapılabilecek iyi bir şeyler olduğunu hatırlamak/hatırlatmak üzere farklı bir proje üretme arayışına girdim. Uzun zamandır üzerinde kafa yorduğum “yetenek gelişimi” konusunu da proje konusu olarak belirledim.
Proje konusu olarak “yetenek gelişimi” ni belirlememde Özgür Bolat’ın şu söyleminin de bana ilham verdiğini belirtmeliyim : “Türkiye’de Yeteri kadar Yetenek Neden Yok? Türkiye’ye bakıyorum. Sadece birkaç şampiyonumuz ve dünya birincimiz var. Neden? Çünkü şampiyon yetiştirecek ve saatlerce pratik yapma imkanı veren ne eğitim sistemimiz var ne de disiplinimiz. Artık Türkiye de kendi deneyine başlamalı. (Başka ülkelerin vatandaşlarının başarıları ile gurur duymayı bırakmalıyız.) Nobel ödüllü yazarlar, olimpiyat şampiyonları ve dünya birincileri çıkarmalıyız.”
Bu amaçla ilk olarak yazdığı kitaplar ile dünyada çok satanlar listesine giren Daniel Coyle’un yetenek gelişimi konusundaki “Yeteneğin İpuçları” kitabının çevirisini yaptım. Yetenek geliştirme konusunda neyi-nasıl yapmamız gerektiğini anlatan bu küçük kitap ile Türkiye’deki yeteneklerin gelişimlerine katkı verebileceğimizi düşündüm. Özellikle bu kitabı seçmemin nedeni kitabın, hem “yetenek doğuştan mı gelir, yoksa sonradan mı kazanılır?” sorusuna cevap vermesi, hem de yeteneğin nasıl kazanılabileceğine dair basit, bilimsel, denenmiş ve başarılı olmuş ipuçlarını içermesiydi. Kitap, yetenek geliştirme konusunda günlük hayatımızda kullanabileceğimiz alıştırmaların yanı sıra bunları kullanarak başarılar elde etmiş olan “yetenek yuvaları”ndaki kişilerin hikâyelerindeki örnekleri de içeriyor.
Çevirisini yaptığım kitabın kapak tasarımını yapan Darüşşafaka 8. sınıf öğrencisi Sevin Duru Kandemir, bu tasarımı yaparken hissettiklerini şu sözlerle anlatıyor:
“Horatius’un da deyimiyle, “Resim, kelimeleri olmayan bir şiirdir.” Eserler anlayana çok şey anlatır. Bu kitap kapağını tasarlarken aklıma onlarca fikir geldi. Genellikle kalıplaşmış, her yerde görülür kapak fikirleri düşünmeye başladım. Sonrasında kapağa beni yansıtan bir eser yerleştirmeyi aklıma koydum. Ben portre çalışmayı severim. Portrenin yani insanın her türlü alanda yeri olduğunu, her yere uyduğunu düşünür ve duyguları insanlar üzerinden anlatmayı severim. Bu kapakta da yine bir portre çalışması yaparak okuyuculara bir mesaj iletmiş oldum.”
Her bir eğitim kurumumuz neden bir “yetenek yuvası” da olmasın?
Darüşşafaka da bizim en değerli yetenek yuvalarımızdan birisi değil mi?
Sizleri de Sevin Duru gibi Darüşşafaka’da okuyan bine yakın öğrencinin eğitimine ve yeteneklerini geliştirmesine destek olmaya davet ediyorum.
Her türlü destek ve katkılarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
Mehmet Ali Tombalak
6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Hakkında Bilgilendirme
Detaylı Bilgi İçin
+90 212 939 2800 #2475 | bagis@darussafaka.org |